УЈП на терен: Нерегуларности кај 7 угостителски објекти во Скопје

Од УЈП велат предновогодишната потрошувачка го зголемува ризикот од неевидентирање на готовинскиот промет, и токму затоа ги потсетуваат сите даночни обврзници на почитување на обврската за регистрирање на готовинскиот промет и за издавање на фискални сметки

УЈП: До 31 јануари сите обврзници да воведат фискална каса со ГПРС уред

Обврска да воведат фискален систем на опрема со вграден ГПРС уред, најдоцна до 31 јануари 2015 година, имаат сите даночни обврзници кои вршат промет на добра и на услуги за кој плаќањето се врши во готово, соопштува УЈП

Ставревски: Нема одложување на законските измени за придонесите за хонорарите

По одбивањето средба на ресорниот министер за труд и социјална политика Диме Спасов со независните синдикати заедно со дел од граѓанските организации најавија протест во понеделник

Драстичен пад на руската рубља

Продолжува да паѓа руската рубља во однос на доларот и еврото. За еден долар сега се добиваат речиси 80 рубљи, а за едно евро околу 100 рубљи, што е пад на руската валута од 20 отсто за само еден ден

Нови правила за означување на декларацијата на производите во ЕУ

Новите правила кои важат во земјите од ЕУ, налагаат буквите на декларацијата да бидат со големина од 1 до 2 милиметри, за корисниците да можат јасно да ги читаат, со што ќе добијат детални и точни информации за содржината на храната што ја купуваат

Кредити за железница и патишта – каде беа до сега овие проекти?

Кредити за автопати, регионални, магистрални и локални патишта. Кредити за изградба на железница. Само за два кредити, од Кина и од Европската банка, долгот се зголеми за повеќе од 800 милиони евра. Дополнително, тука се и кредитите за делница Демир Капија-Смоквица од 220 милиони евра, кредит од 50 милиони евра за локални патишта

Скопско темно за сите пивски сладокусци во Македонија

Пивскиот бренд со најдолга традиција во земјата – СКОПСКО доби нова екстензија на брендот, втора во последните две години. Најновата инвестиција на Пивара Скопје АД во развојот на пивската култура во Македонија и домашната индустрија е СКОПСКО Темно

АНАЛИЗА: Се подлабока сиромаштија во многудетните семејства!

Семејствата со три или повеќе деца се повеќе осиромашуваат. Во 2012 та година стапката на сиромаштија кај нив е позначајно зголемена за период од две години. Се продлабочува сиромаштијата и во семејствата на самохран родител и едно дете

ФОТО: Скопје Сити Мол – „Black Friday“

Странските и домашните брендови понудија попуст почнувајќи од 20% па нагоре. Ходниците и продавниците во Скопје Сити Мол се исполнети со голем број на заинтересирани купувачи