Шефот на британската дипломатија Борис Џонсон предупреди дека е можен „неуспех“ на Брегзит, оценувајќи дека премиерката Тереза Меј сега „ќе влезе во фаза во која ќе мора да се однесува поагресивно кон Брисел“.

– Треба да прифатите дека сега работата може да пропадне. О-кеј? Не сакам никого да го фати паника, ако се случи тоа. Без паника… На крајот сепак се ќе се реши, изјавил Џонсон на приватна вечера организирана од конзервативна лоби група.

Како што тврди БазФид, Џонсон негласил дека Брегзит е „неповратен процес“, но дека сепак „можеби нема да биде таков, како што сакаа“ заговорниците за истапување на Велика Британија од ЕУ.

Тој истакнал дека постои голем ризик Велика Британија да прифати договор со кој ќе премине многу од „црвените линии“ на заговорниците на бескомпромисен Брегзит, меѓу кои се посочил и тој самиот,

Според Џонсон, договорот би можел да ја задржи Велика Британија во „орбитата околу ЕУ, во царинската унија и во во голема мерка и на заедничкиот пазар“.

– Ако немате храброст да водите независна политика, никогаш нема да ги добиете економските придобивки од Брегзитот. Никогаш нема да имате политичка корист од Бергзитот, порачал, според БузФид, Џонсон. 

Уште една рунда преговори заврши без голем успех

Денеска во Брисел уште една рунда преговори помеѓу Велика Британија и Европската Унија заврши без голем напредок за клучните прашања, пред сѐ статусот на Северна Ирска и иднината на односите помеѓу ЕУ и Велика Британија.

Главниот европски преговарач, Мишел Барниер, порача дека во документите кои пристугнуваат од Лондон во Брисел има „парадоксално барање за статус-кво, кога Британците се оние кои сакаат да ја напуштат ЕУ“.

Изјавата се однесува на последниот предлог на британската влада за Брегзит во контекст на решавање на спорот со ирската граница. Во четвртокот, Лондон предложи Велика Британија да остане во царинската унија до 2021, што претставува уште една година повеќе од договорениот транзициски рок, предвиден до 2020.

Проблемите произлегуваат од ирскиот остров, поделен на Северна Ирска, која е дел од Велика Британија, и Република Ирска, членка на Европската Унија.

Сите страни се сложни дека не смее да има тврда граница на островот, но дека мора да се најде начин да се заштити внатрешниот пазар на ЕУ и царинската унија.

ЕУ неодамна прифати да направи отстапка и да и дозволи на Северна Ирска да биде дел царинската територија на ЕУ.

Според ЕУ оваа отстапка е “извонредна“ и претставува обид да се избегне секаква тврда граница во Ирска.

Но последниот британски предлог оценува дека таа отстапка може да се однесува на целата британска територија до 2021, што е неприфатливо за ЕУ.

-Тоа е смислено специфично за ситуацијата со Северна Ирска. Северна Ирска би била дел од нашата царинска заедница, но она што е изводливо на Северна Ирска, не значи дека е изводливо за цела Велика Британија, порача Барние.

-Се чини дека Велика Британија сака да ги сочува сите бенефити од нашиот однос, притоа излегувајќи од рамката на обврски и од заедничкиот надзор. Британците бараат начин врз нас да ја префрлат одговорноста на тие последици. Не сме импресионирани од нивната игра на обвинувања, додаде Барние.

Шефот на европскиот преговарачки тим побара од Велика Британија да ги “почитува сопствените црвени линии“ и доколку одлучи да ги помести црвените линии, ЕУ е подготвена да се адаптира.