Европската комисија ја намали својата прогноза за економскиот раст на ЕУ следната година, велејќи дека 19 земји што го користат еврото ќе влезат во рецесија во текот на зимата бидејќи врвната инфлација трае подолго од очекуваното, а високите трошоци и трошоците за греење ја нарушуваат куповната моќ на потрошувачите.

Есенската прогноза на Европската комисија предвидува пад на економското производство во последниве три месеци од оваа година и првиот месец од 2023 година. Се наведува дека високите цени на енергијата, зголемените трошоци за живот, повисоките каматни стапки и севкупната несигурност се очекува да „ги втурнат ЕУ, еврозоната и повеќето земји членки во рецесија во последниот квартал од годината“.

Прогнозата за раст за цела 2023 година е намалена на 0,3 отсто од очекуваните 1,4 отсто во претходната прогноза од јули.

Растот се очекува да се врати во Европа напролет, бидејќи инфлацијата постепено ја олабавува контролата врз економијата. Сепак, со силните ветрови кои сè уште ја задржуваат побарувачката, економската активност ќе биде придушена, пишува во извештајот на ЕК.

Најлош резултат следната година најверојатно ќе има Германија, најголемата европска економија и една од најзависните од рускиот природен гас пред војната во Украина. Цените на гасот и електричната енергија се зголемија бидејќи Русија го намали снабдувањето за Европа на помал дел од она што беше пред инвазијата на Украина.

Се очекува Германија да доживее пад на производството од 0,6 отсто во текот на следната година.

Инфлацијата ќе го достигне максимумот подоцна од очекуваното, кон крајот на оваа година, со што просечната стапка ќе достигне 8,5 отсто за 2022 година и 6,1 отсто за 2023 година во еврозоната. Тоа е нагорна ревизија од речиси еден процентен поен за 2022 година и повеќе од два поени за 2023 година.

Два последователни квартала на пад на производството е вообичаена дефиниција за рецесија, иако економистите во Одделот на ЕУ за мониторинг на деловниот циклус на еврозоната користат поширок збир на податоци, вклучувајќи ги бројките за вработеноста.

Комисијата нагласи дека пазарот на трудот веројатно ќе се одржи релативно добро и покрај намалувањето на производството во текот на зимата, предвидувајќи зголемување на стапката на невработеност од 6,8 отсто оваа година на 7,2 отсто следната година, и пад на седум отсто во 2024 година.