Македонските членови во заедничката комисија за историја го одбија предлогот од Бугарија кон крајот на август да се одржи вонредна средба за Гоце Делчев, пред состанокот закажан во септемврти.

„Лично тој повик го доживеав како повик за двобој да избереме место и време и да се соочиме – тоа е контрапродуктивно. Како да сме во перманентна битка која треба да се заврши и некој да ја добие битката, а не како да се работи за академски процес“ вели Драги Ѓорѓиев – претседател на македонската историска комисија, за ТВ 24.

Ѓорѓиев додава дека „ако се инсистира на идентитетот на Гоце Делчев нема да се најде решение“.

Тој исто така наведува дека поголем број од членовите се на одмор.

Ангел Димитров, претседателот на бугарската страна во Комисијата за историски прашања, ги повика македонските историчари на вонредна средба кон крајот на август на која би се разговарало за  ликот и делото на Гоце Делчев.

„ Денеска ќе ги поканам колегите на средба, на место на кое тие ќе го одберат, ако сакаат може и на некое одморалиште во Бугарија, да се сретнеме кон крајот на август за да си ја олесниме работата за во септември. Повеќепати сме барале нашите средби да бидат почести и поинтензивни, но нашите колеги смеатаат дека шест средби во годината се доволни“ изјави Димитров за бугарското државно радио.

„Работите за Гоце Делчев за бугарската историска наука е јасен. Историчарите нема да кажат кој е Гоце Делчев, туку тиe само можат да го потврдат или негират тоа што тој го кажал за себе, за своето семејство, за околината во која работел , за кои интереси работел за кои и загинал.Разликите по ова се фундаментални“ рече Димитров

Претседателот на македонската делегација во комисијата Драги Ѓорѓиев вели дека за да може да се најде компромис за Делчев не треба да се инситира на неговиот идентитет, туку да се потенцира значењето што го има Делчев за двата народа.

Бугарските членови бараат нова средба на Комисијата за историја кон крајот на август