Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија реагира на вчерашниот напад над поранешниот министер за здравство, Никола Тодоров, извршен од страна на дедото на починатата Тамара Димовска.

„Сметаме дека ваквите напади не доведуваат до никаква разрешница, туку напротив, можат да предизвикаат немири од поголеми размери. Оттука, се спротивставуваме на овој инцидент, но и на сите останати кои како форма на реакција го имаат насилството“, велат од Хелсиншки.

Хелсиншкиот комитет потсетува дека со години наназад реагирал на пасивноста на институциите во санкционирање на сторители на кривични дела кои беа блиски со поранешната владеачка структура.

„Ваквата селективна правда која беше и се уште е спроведувана од страна на јавното обвинителство и судовите доведе до апсолутна недоверба на граѓаните во правосудниот систем. Сметаме дека ваквиот настан е токму последица на неефикасната истрага и отсуството на санкции за виновниците за смртта на Тамара Димовска, кои беа блиски до тогашната партија на власт, ВМРО-ДПМНЕ. Имено, јавното обвинителство покажа целосна интертност во случајот на малолетната Тамара Димовска. И покрај тоа што во конкретниот случај осомничените лица се познати, јавното обвинителство подолго од 2 години нема доставено одговор дали ќе поднесе обвинителен акт против овие лица“, пишува во соопштението.

Хелсиншки бара од институциите итно да ги санкционираат сите сторители на кривични дела, вклучително и за конкретниот настан. Во исто време ќе побара итен одговор од јавното обвинителство за исходот од постапката покрената за Тамара Димовска, а во спротивно ќе поднесе жалба до Европскиот суд за човекови права за повреда на ефикасност на истрагата и правото на пристап до суд и правото на реална жалба.