Претседателот Ѓорѓе Иванов попладнево му го врачи мандатот за состав на нова влада на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, согласно роковникот според Уставот.

Сега Груевски има 20 дена да му поднесе на Собранието програма и предлог за состав на новата влада, а новата влада треба да се избере со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници во Собранието.

Доколку Никола Груевски не успее да формира влада во рок од 20 дена, мандатот го враќа кај претседателот Иванов, а тој пак му го доделува мандатот на вториот по ранг кој освоил најмногу гласови на изборите.

Новиот парламентарен состав се конституира по изборите на 11. декември а на кои коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ освои 51 мандат, коалицијата предводена од СДСМ освои 49 мандати, ДУИ 10, Беса 5, Алијанса на Албанците 3 и ДПА 2.