Руја Игнатова, позната и како „исчезнатата криптокралица“, е ставена на листата на 10 најбарани на ФБИ. Бугарката, за која се верува дека има 40-ти години, се бара поради нејзината наводна улога во водење на измама со криптовалути позната како OneCoin. Федералните истражители ја обвинуваат дека ја направила измами над жртви, во вредност од повеќе од 4 милијарди долари.

Таа се води како исчезната од 2017 година кога американските власти потпишаа налог за апсење и истражителите почнаа да се приближуваат кон неа.

Во 2014 година, OneCoin, самонаречена криптовалута, почна да им нуди на купувачите провизија доколку ја продадат валутата на повеќе луѓе. Но, агентите на ФБИ велат дека OneCoin бил безвреден и никогаш не бил заштитен со блокчејн технологијата што ја користат другите криптовалути. Според тврдењата на федералните обвинители, во суштина тоа била шема Понзи преправена како криптовалута.

„Таа совршено ја темпираше својата шема“, рече Демијан Вилијамс, највисок федерален обвинител на Менхетен.

ФБИ ги става бегалците на својата листа на најбарани кога верува дека пошироката јавност можеби ќе може да помогне во нивното пронаоѓање.

Известувањето на ФБИ објавено во четвртокот понуди награда од 100.000 американски долари за секоја информација што ќе доведе до апсење на Игнатова, која беше обвинета во 2019 година за осум точки, вклучително и измама со хартии од вредност.

Таа е единствената жена на листата на 10 најбарани на ФБИ.

Една од причините зошто било толку тешко да се пронајде Руја Игнатова е тоа што таа исчезнала со најмалку 500 милиони долари. „Исто така, веруваме дека таа има висококвалитетни лажни документи за лична идентификација и дека го променила својот изглед“, велат од ФБИ.

Игнатова последен пат била видена како се качува на лет од Бугарија за Грција во 2017 година и оттогаш и се губи секаква трага.