Во пресрет на претстојниот ЕУ – Западен Балкан самит, денес премиерите на Македонија Димитар Ковачевски и на Албанија Еди Рама, и претседателот на Србија Александар Вучиќ одржаа вонреден состанок на Отворен Балкан.

„Разговаравме за националните позиции на секоја од земјите, регионалните перспективи како и за динамиката на евроинтеграцискиот процес. Се согласивме дека по дополнителни интерни консултации, утре претпладне ќе ја донесеме финалната одлука за нашето учество на ЕУ-Западен Балкан самитот во Брисел“, рече македонскиот премиер Ковачевски.

„Разговараме и за повеќе теми кои се важни за регионот и покренавме иницијатива за Агенција за привлекување инвестиции на Отворен Балкан, која ќе овозможи дополнителен економски развој за регионот. Тема беше и претстојниот саем за храна вино и туризам кој треба да се одржи во Белград, како и повеќе други теми кои произлегоа од последниот Самит на Отворен Балкан кој се одржа во Охрид“, објави Ковачевски.

Средбата на тројцата лидери се одржа преку видео-конференциска врска. (С.К.)