Кандидатот за премиер на Либан, Саад Харири поднесе оставка, изјавувајќи дека не е во состојба да формира влада, девет месеци откако го прифати предизвикот, пишува „А Њуз“.

Харири беше номиниран за оваа функција во октомври 2020 година, бидејќи долготрајната политичка и економска криза се интензивираше по разорната експлозија на пристаништето во Бејрут во август, при што загинаа над 200 лица, а претходната влада беше принудена да поднесе оставка.