„На сцената на Лисински ЗЏМ, Биг -Бендот беше мек како свила, исто како што „удираше силно“ кога беше потребно. Непотребно е да се каже дека Македонците беа беспрекорни, пред сите да не „танцуваат“ низ фасцинантен настап во секој поглед“., пишува новинарот Зоран Стајчиќ.

Пофални зборови, овации и врвни рецензии одекнаа во хрватските медиуми по синоќешниот концерт на најнаградуваниот џез-пејач на денешницата Курт Елинг во придружба на македонскиот Биг- Бенд  ЗЏМ , (Биг-Бендот на Здружението на џез-музичари.

Од видета на посетителите кои кружат на социјалните медиуми, се слуша френетичен аплауз по завршувањето на концертот.

Од генералната проба за концертот, фото: Ненад Георгиевски
Од генералната проба за концертот, фото: Ненад Георгиевски

„Врвот на посетеноста на 12. Загребски џез фестивал се случи во неделата во големата сала на „Ватрослав Лисински“, каде настапи најнаградуваниот џез-пејач на денешницата Курт Елинг во придружба на македонскиот Биг- Бенд ЗЏМ. Уникатноста на концертот се одрази и во тоа што Елинг само за оваа пригода беше придружуван од македонскиот Биг -Бенд на ЗЏМ. Станува збор за оркестар кој имаше забележителни изведби посветени на музиката на „Битлси“ и „Радиохед“, а со кој своевремено диригираше еминентниот Сиги Фигл, покрај тоа што ансамблот беше ангажиран и во Скопската опера и балет. На сцената на Лисински ЗЏМ, Биг-Бендот беше мек како свила, исто како што „удираше силно“ кога беше потребно. Непотребно е да се каже дека Македонците беа беспрекорни, пред сите да не „танцуваат“ низ фасцинантен настап во секој поглед.“, стои во рецензијата за концерот која може да се прочита на следниот линк

А.В