Eкипи на јавното претпријатие „Комунална хигиена“ во текот на денот започнаа голема акција за миење и дезинфекција на улиците во внатрешноста на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.

Како што соопшти Град Скопје, оваа интервентна дезинфекција и чистење на улиците во рамките на Клиничкиот центар е една од серијата мерки која Градот и градските јавните претпријатија ги спроведуваат поврзани со ширењето на коронавирусот.

Во спроведувањето на денешната акцијата, додаваат, се ангажирани триесетина работници што со помош на две автоцистерни и едно специјално комунално возило надградено со резервоар во кој се наоѓа посебно средство за дезинфекција, вршат рачно миење и дезинфекција на целокупниот простор. Во рамките на акцијата се спроведува миење и дезинфекција на сите садови за одлагање комунален отпад што се поставени во Клиничкиот комплекс.

„Денешната акција ја спроведуваме во пресрет на последните случувања поврзани со ширењето на вирусот Ковид-19, со цел хигиената и чистотата на просторот на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ да се подигне на највисокото можно ниво“, изјави директорот на „Комунална хигиена“, Абдусамед Шабани.