Напредната 5G мрежа наскоро ќе стане реалност во Македонија. Владата на вчерашната седница ја почна процедурата, преку усвојување на Информација за потребата на отворање на 5G фреквенциите за телеком операторите, како и Информацијата за почнување на физибилити студија за инсталација на широкопојасен интернет во Република Северна Македонија.

Главниот фокус, како што соопштија од Владата, е обезбедување на максималните придобивки од имплементацијата на 5G, вклучувајќи го и развојот на економскиот пазар преку поддршка и развој на нови услуги од најразлични сегменти на вертикалниот пазар кои се нудат на крајните корисници, како и обезбедување на широкопојасен интернет за сите области во државата, развојот на електронските комуникации, а особено на 5G мрежите.

Тоа е инаку една од најбрзите, најцврстите технологии што светот некогаш ги видел. Може да обезбеди поголема брзина, помала латентност и поголем капацитет од 4G LTE мрежите.  Тоа значи побрзо преземање, многу помало задоцнување и значително влијание врз тоа како живееме, работиме и играме. Брзината на 5G и другите придобивки од поврзувањето се очекува да ги направат бизнисите поефикасни и да им овозможат на потрошувачите пристап до повеќе информации побрзо од кога било досега. Поврзани автомобили, паметни телефони и напредни игри – сите тие ќе се потпираат на 5G мрежите.

За споредба, првата генерација на мобилна технологија, 1G, се однесуваше на пренос на гласот – способноста да се користи телефон во автомобил или далеку од дома. Доаѓањето на 2G воведе можност за кратки пораки – делови од кои сè уште може да се видат во денешните функции за испраќање пораки. Еволуирањето кон 3G, пак, ги обезбеди основните мрежни брзини потребни за лансирање на паметни телефони. И 4G, со своите високи стапки на пренос на податоци, овозможуваше видео со минимално баферирање и доведе до многу поврзани уреди и услуги на кои се потпираме и уживаме денес.