По објавувањето на новите правила за работа на угостителските објекти, денеска на пладне музичарите излегуваат на протест пред Владата.

Тие не се согласуваат со одлуката жива музика да смее да има само на свадби, а не и во кафулиња и други локали. Бараат да се укине ваквата мерка, бидејќи како што велат се дискриминирани оние музичари кои не свират свадби, а освен музичарите, погодени се и диџеите.

Освен тоа, Владата бара музичарот да смее да свири или да пее само ако е член на некое од здруженијата на уметници во земјава. Од Незнависната угостителска комора (НУК) бараат укинување на точките од протоколите со кои во угостителските објекти за исхрана и кафетерии е забрането организирање на музички настани со настап на музички уметници во отворен и затворен дел од објектот (пејачи, музички групи, диџеи) и се ограничува максималното ниво на бучава во објектите на 55 децибели.

– Нивните барање кои се воедно и дел од укажувањата со барањата на НУК се во целост поддржани, како и нивното право доколку истите не бидат ислушани својот глас да го искажат и преку протест, нагласуваат од НУК.

Дополнителен проблем со новите протоколи за организирање на свадби, прослави и веселби, додаваат, е и точката 7 со која угостителскиот објект во кој има прослава е должен да ја регистрира и пријави прославата во угостителска комора која води регистар на свадби, прослави и останати веселби.