Светските лидери се собрани оваа недела во Египет на 27-те годишни разговори за климата на Обединетите нации, познати како КОП27, за да се борат со климатската криза, во услови на други итни предизвици кои се закануваат да ги повлечат и онака неадекватните чекори за да ја оддалечат глобалната економија од фосилните горива, пренесува Њу Јорк Тајмс.

Руската инвазија на Украина финансирана со продажба на руски гас, го вознемири глобалниот енергетски пазар и ја поттикна инфлацијата, што повлече дополнителна потреба од зголемено дупчење во потрага по  нафта и гас.

Сиромашните земји кои страдаат од климатските ефекти се сè повеќе фрустрирани од богатите земји чиишто емисии го поттикнуваат глобалното затоплување.

И односите меѓу двата најголеми загадувачи, САД и Кина, паднаа на ново ниско ниво.

Риши Сунак, новиот британски премиер, им рече на делегатите дека руската инвазија на Украина треба да ги поттикне развиените земји да инвестираат повеќе во обновлива енергија.

„Грозната војна на Путин во Украина и зголемувањето на цените на енергијата ширум светот не се причина да се оди бавно со климатските промени“, рече тој. „Тие се причина да се дејствува побрзо“.

„Ние сме на автопат кон климатскиот пекол со ногата на пеколот за гас“, рече Антонио Гутереш, генерален секретар на Обединетите нации. Тој подвлече дека климатските промени не се посебно прашање што може да се одложи, туку е поврзано со кризите на војна, немири и глад.

.Многу земји и компании само го запреа напредокот кон целите што ги поставија на минатогодишната конференција.
Швајцарија, една од најбогатите нации во светот, вети дека ќе ги намали своите емисии на стакленички гасови на половина до 2030 година – со тоа што ќе им плати на посиромашните нации да ги намалат нивните емисии, а Швајцарија ќе добие кредит за нејзините климатски цели.
Многу од најпосетуваните глечери во светот – вклучувајќи ги и оние во Јосемит и Јелоустоун – може да исчезнат до 2050 година, предупредија ОН.

Извор: Цивил медиа