На местото каде што беше поставен споменикот на Андон Лазов Јанев – Ќосето е засадено дрво Гинко како симбол на човековите права. До него ќе биде поставена плоча на која е испишан член 10 од Декларацијата за човекови права на Обединетите нации.

„Поставувањето на споменик на овој човек пред зградата на судот беше сфатено како порака за партиска послушност на судиите кон тогашната власт. Но, отстранувањето на споменикот и засадувањето на т.н. дрво на човековите права на местото каде беше поставен постаментот на оваа дивоградба е симбол на почитување на законитоста, правдата и правичноста. Дрвото што ја замени дивоградбата е од видот Гинко и е симбол на човековите права насекаде во светот. Токму заради тоа, покрај ова дрво ќе биде поставена плоча донирана од градот Нирнберг која потсетува дека секој од нас има право на праведно судење и право на судење пред независен и непристрасен суд што е предвидено во Универзалната декларација за човекови права на Обединетите нации, рече градоначалникот Шилегов.

На засадувањето на дрвото беше и државниот секретар за европски прашања во МНР на Германија, Михаел Рот, кој потсети на изјавата на Мартин Лутер Кинг дека доколку знае дека утре ќе се урне целиот свет, ќе ја искористи приликата денес да засади дрво.

Дрвото Гинко е со голема отпорност на екстремни услови (отрови, загадувачи, радијација, инсекти итн.).

Од Град Скопје велат дека дрвото било платено 5.000 денари. Биле набавени вкупно 2 вакви дрвја по цена од по 5.000 денари. Второт дрво же биде засадено во Амбасадата на Германија во Скопје.