Хрватскиот портал express.24sata.hr објави  13  ретко видени  фотографии, како што пишува. Фотографиите како регистрирани делови од моменти кои се случиле во минатото и никогаш не можат да се повторат, практично се можност да ја комплетираме сликата за луѓето и настаните од времето што ни претходи. 

Французинки кои биле обвинети за дружење и сексуални врски со нацистите за време на окупацијата и по казна се јавно рассоблечени а некои од нив и стрижени со цел да се посрамотат и понижат поради предавството што го направиле кон татковината.

Поплавите не се одлика само на 21 век. Оваа фотографија покажува како парижаните се спасиле од поплавите и останале суви во 1924 година.

Никола Тесла како работи во својата лабораторија

Протест на жените во Иран по револуцијата 1979 година, против задолжителното носење на хиџаб.

Последна фотографија на Титаник пред да потоне во 1912 година.                                      

Французин од масата му пали пура на Винстон Черчил 1944 година.


Запечатена врата на гробницата на Тутанкамон 1922 година. Вака запечатена вратата останала неверојатни 3245 години.


Денеска тешко да се замисли, но ова е фотографија на 5 мегабитен хард-драјв како го товарат неколку работници во 1956 година.

– Никој нема да те заштити ако не го направиш тоа сам, изјавила 106 годишна ерменка а фотографијата е од пред нејзината куќа во 1990 година.


Оваа фотографија прикажува три студенти од Универзитетот Принстон по учество во групна тепачка 1893 година.

Хичкок со внуците ужива во снежните лудории. Кој би можел да го замисли во вакво издание творецот на најстрашните филмови , минатиот век.

Убиениот терорист Осама Бин Ладен , како момче фотографиран на едно патување во Шведска 1970 година  со своето семејство.

Салвадор Дали фотографиран додека го шета својот куќен љубимец мравојад.