Ниту еден од пријавените кандидати нема да ја добие државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин” за 2019 година, одлучи Одборот за оваа награда која се доделува за остварувања во областа на публицистиката и новинарството.

Одборот за наградата, со кој претседаваше Катерина Блажевска, нема да ја додели наградата затоа што, како што е наведено во одлуката, ниту еден од кандидатите не го доби потребното мнозинство гласови за добитник на државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ за 2019 година.

Од кабинетот на министерот за култура, Хусни Исмаили, како што пренесува порталот сдк.мк не одговорија колку кандидати имало пријавени и кои биле членови на комисијата. Наградата традиционално се врачува на 21 декември во Собранието.

Оваа награда не се додели ниту во 2017 година, кога министер беше Роберт Алаѓозовски, бидејќи тогаш Комисијата за избори и именувања во Собранието не распиша конкурс за избор на нов состав на одборот за доделување.