„Нашата радост денес е неизмерна, изобилна затоа што е радост на Божјата љубов, Божја благодат, едно сме во Христа и едно во Црквата, а овој одговор на браќата и сестрите од Белград, Србија и Македонија покажува дека срцата на верните и чесните народи чукаат и сега чука за сите нас, во Христовиот ритам, ни покажува дека Господ нè погледнал и нè помилувал, а ние сме разбрале како недостојни луѓе“, рече патријархот Порфириј на Литургијата на помирување во храмот Свети Сава во Врачар.

Радоста на празникот, рече тој, кој годинава се празнува во деновите на велигденската радост, беше надополнета со спроведувањето на одлуката на Светиот архиерејски синод на СПЦ за повторно воспоставување литургиско и канонско заедништво на двете сестрински Цркви – Српската православна црква и Македонската православна црква – Охридска архиепископија.

„Имавме раскол што траеше 55 години со нашите браќа од Македонија, а таа рана беше длабока и болна. Отидовме во кревет со неа и станавме и копнеевме да оздрави“, рече патријархот. (Р.Н.)