Песолна бура, кое траеше 20 минути, предизвика значителна штета на домовите во градот Катандува во Сао Паоло, Бразил.

Според Би -Би -Си, песочните бури ги зафатија и другите градови во земјата, а небото низ целата земја доби различни нијанси на портокалова и кафеава боја. Ваквите промени настанаа поради силните ветрови по продолжената суша што претходно го погоди Бразил.

Експертите велат дека сушите се резултат на климатските промени, а вишокот топлина во атмосферата повлекува повеќе влага од земјата и ги влошува сушите.