Бугарскиот премиер Кирил Петков првата посета на земјава, ја оцени како огромен успех , споделувајќи ги импресиите и учинокот од истата, денеска пред новинарите во Софија.

– Од една страна ние подадовме рака со тоа што отидовме таму први, а од друга страна тие ни дадоа нота која што се надевавме дека ќе ја добиеме уште пред две години. Таа нота е многу поважна отколку само кусото и долгото име. Таа нота покажува дека Република Северна Македонија нема територијални претензии кон Бугарија. За нотата се зборуваше, се зборуваше и се преговараше, а ние само затоа што направивме нов пристап, ја добивме. Во тоа е вчерашниот огромен успех“, изјави Петков.

Петков информирал дека работни групи ќе расправаат за делот на историјата во кој на ниво на цела Европа владеел фашистички режим и како тоа се реперкуирало врз територијата на сегашна Република Северна Македонија.

„Многу поважно од тоа е дека се согласивме да имаме транспортна врска од Софија до Скопје за 60 дена. Тоа ќе се направи на најтранспарентен начин“, изјавил Петков.