„Кримската платформа“ е повикана да стане меѓународен консултациски и координациски механизам со цел да се постигне „мирен прекин на привремено окупираната територија на Крим“ од страна на Русија. Ова е напишано во текстот на конечниот документ усвоен денеска по завршувањето на првиот состанок во Киев.

За таа цел, декларацијата вклучува повик до Русија да се вклучи во конструктивно учество во активностите на меѓународната платформа, за што претходно беше разговарано во Киев. Во исто време, во секое министерство за надворешни работи на земјите учеснички се планира да се формира соодветна „контакт точка“ на Крим.

Објаснувајќи го значењето на документот, украинскиот претседател Володимир Зеленски рече дека „јасно се наведува непризнавањето на илегалната анексија на Крим и обврската да се разговара за воведување дополнителни политички, дипломатски и ограничувачки санкции против Русија во случај на натамошна агресија”.

Тој, исто така, истакна дека во документот се наведуваат „заедничките напори на сите земји учеснички за зајакнување на безбедноста и стабилноста во регионот на Црното Море“.

Зеленски повтори дека декларацијата е отворена за пристапување на други земји и меѓународни организации.

„Убеден сум дека многу од нив ќе се приклучат на тоа многу брзо“, рече тој.

Зеленски повтори дека декларацијата е отворена за пристапување на други земји и меѓународни организации.

„Ја покануваме Руската Федерација да се приклучи на платформата на Крим. Секогаш ќе има место во декларацијата за потпис на претставникот на Русија“, рече Зеленски.

За време на форумот, говорите на шефовите на делегациите главно се состоеја од повторување на декларираната независност и територијален интегритет на Украина и потврда дека тие сметаат дека Крим е дел од Украина. Сепак, не се објавени конкретни иницијативи во овој поглед.

Американската министерка за енергетика Џенифер Гренхолм, која ја предводеше американската делегација, исто така, го увери Киев дека Вашингтон ќе продолжи да дава финансиска и воена помош за Украина, вклучително и снабдување со одбранбено оружје.

Словенечкиот претседател Борут Пахор, пак, го повика Киев на дијалог со Москва, што ќе биде „исклучително тешка задача која ќе бара многу политичка храброст и мудрост“.

Унгарскиот претседател Јанош Адер ги критикуваше украинските власти за ограничување на правата на Унгарците во земјата, особено во изучувањето на унгарскиот јазик. – Се надеваме дека Украина ќе може да обезбеди сигурна иднина за сите нејзини граѓани и дека Унгарците ќе можат да се чувствуваат како дома во Украина, рече тој.