„Ова е момент за отрезнување за Северна Македонија, но и за опозицијата. Палењето документи во пленарната сала, туркањето на луѓето кон насилство и поттикнувањето омраза не носат ништо, само штета“, порача еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји, кој во интервју за „Еуроактив“ го критикува односот на македонската опозиција кон францускиот предлог и процесот на приближување на земјата кон ЕУ.

Според него, постојат многу јасни граници за европскиот начин на водење политика, многу јасни граници за цивилизираната политика, но неговата проценка е дека многу од тие црвени линии беа поминати од опозицијата.

Запрашан дали гледа ризик од натамошни пречки на патот,  Вархеји вели дека целта е да се создадат „јасни, правични и транспарентни критериуми кои можат да го променат негативниот став на двете страни“.

Во исто време, тој посочува дека „Албанија покажа вистинска солидарност со Северна Македонија и зрелост во разбирањето дека земјите-членки на ЕУ сакаат двете земји да одат напред“, но додава дека Албанија сега може да продолжи сама.

„Целиот процес на проширување е заснован на заслуги, а сега трката е во тек, кој и да испорача прв, треба да има право да се приклучи прв“, појаснува Вархеји. (С.К.)