Република Северна Македонија, со пригодни свечености, денеска го одбележува големиот државен празник, 8 септември – Ден на независноста. Активностите од програмата за чествување на празникот започнаа со оддавањето достојна почит и положување цвеќе на вечните почивалишта на порaнeшните претседатели на државата, Киро Глигоров и Борис Трајковски, на Градските гробишта Бутел во Скопје.
Владината делегација на овој настан ја предводеше премиерот Зоран Заев, во придружба на вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, вицепремиерот и министер за внатрешни работи Оливер Спасовски, вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи и министерката за финансии, Нина Ангеловска.

На вечните почивалишта на порнашените претседатели на државата Киро Глигоров и Борис Трајковски, на Градските гробишта Бутел во Скопје, свежо цвеќе положија и делегации на Собранието на Република Северна Македонија, на Канцеларијата на Претседателот на Република Северна Македонија, на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија, на другите државни институции и на локалната самоуправа, на политичките партии и здруженија на граѓани, на дипломатскиот кор, и на останати делегации.