Летните дискотеки во Градскиот парк ќе работат уште оваа сезона, а наесен ќе се уриваат поради изградбата на забавниот парк. Од Град Скопје велат дека изградбата според новиот план, треба да биде проширен и на местото каде сега се наоѓаат летните дискотеки.

„Поради кризата и рестриктивните мерки утврдени од Владата, угостителите не беа во можност да ја извршуваат угостителската дејност и претрпеа значајни финансиски потешкотии. Воедно, со подобрување на состојбата со бројот на заболени во земјата, сметаме дека е добро за младите да се овозможи заживување на социјалниот живот во градот, во рамки на она што е дозволено од страна на Комисијата за заразни болести“, велат од Град Скопје.

Во тек е тендерот за проектирање, по што во август ќе биде распишан и јавниот повик за избор на фирма изведувач, а забавниот парк ќе се димензионира за да опслужува околу 3.000 посетители дневно.

Предвидено е поставување на забавни реквизити од кои дел се адреналински, најголемиот број се за деца и ќе има неколку семејни. Во просторот треба да се предвидат и пропратни содржини како фуд корнер, фонтана, билетара, продавница за сувенири, тоалети.

Со проектот треба да бидат вклопени седумте реквизити купени од ексградоначалникот, но и да се предвидат локации за поставување нови 20, како панорамско тркало, ролеркостер, тајфун, пиратски брод, рингишпил. Според проекциите на Градот, забавниот парк ќе биде готов во 2023, а ќе чини околу 12 милиони евра.