Пожарот што вчера избувна на Баба Планина, под врвот Пелистер, е локализиран и под контрола, потврди раководителот на Битолската територијална противпожарна единица Костадин Поповски за МИА.

– Пожарот е во должинска линија од околу еден километар. Во текот на вчерашниот ден гореше само сува трева и опожарени се неколку хектари од тревата. Но, важно е да се истакне дека не е предизвикана никаква штета врз националниот парк „Пелистер“. На терен се професионални екипи од Битолската противпожарна единица, Дирекцијата за спасување во кризни ситуации, вработени од Националниот парк „Пелистер“ и доброволци, истакна Поповски.

Пожарот избувна кај месноста наречена „семафорите“, локација од која на една страна се оди кај месноста „антена“, а на другата страна кон Големо Езеро. За гаснење беа вклучени два канадера кои спречија поголемо ширење на пожарот кога во попладневните часови имаше силен ветер.