Во Кривичниот суд денеска треба да се одржи рочиште за предметот на СЈО „Траекторија“.

Во случајот обвинети се екс премиерот Никола Груевски, поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески и поранешниот вицепремиер Владимир Пешевски.Тие се осомничени дека во втората половина на 2012 година и во текот на 2013 година презеле повеќе дејствија со кои во постапката за избор на компанија за изградба на автопатните делници Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид ги пречекориле своите овластувања. Со тоа тие нанеле штета на државниот буџет од најмалку 155.117.172 евра, а на компанијата изведувач и овозможиле да се стекне со имотна корист.

Претходното рочиште за „Траекторија“ кое беше закажано во ист ден кога се соопштуваше пресудата за „Тенк“ беше одложено по барање на адвокатите на Груевски.