Платформата за истражувачко нoвинарство и анализи (ПИНА) во соработка со фондацијата „Фридрих Еберт“ ќе организираат прво издание на истражувачки филмски фестивал (ИФФС) што ќе се одржи од 3 до 5 ноември во кино „Култура“,Скопје.

„Тридневната фестивалска програма вклучува прикажување на документарни филмови, работилници, дискусии и дебати со гости од Македонија, регионот и од светот. Отворањето на првото фестивалско издание е посветено на укажувачите, храбрите поединци кои обелоденуваат информации во име на општото добро“, се вели во соопштението на организаторите.

Помеѓу учесниците на дебатата посветена на таканаречените укажувачи, што ќе ја води македонската новинарка Сашка Цветковска, е и Бети Медсгер, легендарната американска новинарка која во 1971 година објавувајќи ги анонимно доставените документи земени од канцеларија на ФБИ, застана на страната на укажувачите и предизвика промена на законите и моќта што разузнавачките служби дотогаш ја имале врз народот. Таа ќе се обрати преку „Скајп“.

„За промените до кои може да доведат укажувачите и храброста потребна за тој чин, на дебатата ќе зборува и Ѓорѓи Лазаревски, поранешниот началник од Управата за безбедност и контраразузнавање, кој ги обелодени таканаречените „бомби“ со што директно влијаеше на промените кои потоа настапија во нашата земја. На истата дебата ќе говорат и Алесија Черантола и Беноа Бринже, истражувачки новинари кои беа дел од тимот репортери што работеше на истражувачката сторија „Панамските документи“, која ја освои Пулицерова награда“, се додава во соопштението.

На фестивалот ќе има и гостин од Велес, 19-годишниот Антонио, кој работел во индустријата за лажни вести, кој јавно ќе говори за тоа на дебатата посветена на лажните вести.

Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА) е новоформирана организација од млади новинари, ентузијасти и професионалци која се залага за промоција и зајакнување на истражувачкото новинарство и професионалноста во медиумската средина во Македонија. Освен тоа, ПИНА се залага и за подобрување и унапредување на состојбата на новинарките во медиумите.