Претседателот Владимир Путин ја повика меѓународната заедница да ги нормализира односите со неговата земја, истовремено тврдејќи дека Русија може да има корист од санкциите.

„Немаме лоши намери, нема потреба да ја ескалираме ситуацијата, да наметнуваме ограничувања, ги исполнуваме сите обврски“, рече Путин за време на церемонијата на подигнување на знамето на новиот руски траект, заедничко вложување меѓу Русија и Турција.

Ако некој не сака да соработува со нас во рамките на единствената соработка, со тоа си наштетува себеси, секако ќе ни наштети и нас“, додаде Путин.

Путин рече дека руската економија ќе се прилагоди на сегашната ситуација.

„Ќе треба само да поместиме некои проекти малку надесно, да стекнеме дополнителни надлежности. Но, ние сепак ќе ги решиме проблемите со кои се соочуваме“, рече тој. „На крајот дури и ќе имаме корист од ова бидејќи ќе стекнеме дополнителни надлежности“.

Земјите ширум светот воведоа санкции против Русија во обид да го притиснат Путин додека инвазијата на Украина напредува.

Претседателот Џо Бајден синоќа воведе нови санкции за осум членови на руската елита, заедно со членовите на нивните семејства, бидејќи предупреди дека Русија ја интензивира својата крвава инвазија на Украина со неселективно бомбардирање.

Во голема пауза од својата долгогодишна неутралност, Швајцарија, исто така, објави дека ќе се приклучи на Европската унија во воведувањето санкции кон Русија.