Сопственикот на А1 телевизијата, Велија Рамковски, во писмото кое го доставил до редакцијата на дневниот весник „Слободен печат“ се жали дека власта му монтира нов судски случај, бидејќи како што вели, сакаат доживотно да лежи во затвор.

Рамковски веќе шест години издржува казна затвор.

Дел од писмото НОВА го пренесува интегрално, додека целото можете да го прочитате на Плусинфо.

„На 22.9.2016 година, во вторникот, двајца полицајци, со лисици на рацете ме спроведоа во судската сала во Судот, за после петнаесет минути судијката да им нареди да ме изнесат од судница и да ме вратат во затворот „Идризово“.

Пролетта 2011 година, во затворот во Шутка, бев сослушан од обвинител, во врска со обвинение против мене од некој си загрепчанец, за измама. Тој во тужбата навел дека моја фирма во Загреб не ѝ платила на неговата фирма за извршени шпедитерски услуги. Тој, исто така, кажал дека не се познаваме, ама во 2008 година од Загреб ми телефонирал во Скопје и јас сум успеал да го наговорам да влезе во ризик и да загуби. Како доказ, нема ниту снимка од разговорот ниту, пак, транскрипт од него.

На обвинителот му објаснив дека немам фирма во Загреб, дека тужителот не го познавам и дека не се сеќавам на телефонски разговор со него. Во Хрватска последен пат сум бил во 2006 година, а тоа може да се провери во пасошот. Таа година со семејството бев на море.

Мојот адвокат тогаш ми објасни дека со вакво обвинение власта сака да се обезбеди да ме држи затворен, доколку не успее во законски рок да поднесе обвинителен акт за „Пајажина“.

….

За четири месеци ќе наполнам 70 години. Казната од 13 години ми е зголемена за уште шест месеци. Немав пари да ги платам судските трошоци и си добив уште 180 дена затвор. Верувам дека власта сака да ме држи во затвор додека умрам.

Претпоставувам, читателите ги интересира како живеам.

Во затворот не живеам. Мојот живот беше прекинат кога ме затворија. Ниту еден затвореник лежењето во затвор не го смета за живот. И најтешкиот наркоман, на кого домот му е контејнер, одвај чека да излезе на слобода. Меѓу затворениците, постои вистината дека само гробот е полошо место од затворот.

Октомври 2016 година

Велија Рамковски

ПС. За инает, ќе живеам 101 година“, пишува Рамковски во писмото.