Моментално се наоѓаме во зелена фаза и според тоа се имплементираат соодветни епидемиолошки мерки, кои се во корелација со зелената фаза, вели д-р Рендевски

Податоците од анализата од ковид тестирањето односно скринингот што го спроведе Министерството за здравство покажуваат дека кај испитаниците кои не се вакцинирани, степенот на присуство на антитела се движи од 75 до 76 проценти. А кај испитаниците кои се вакцинирани, присуството на антитела кај нив е 85-86 проценти, што укажува дека голем број од тие кои не се вакцинирани против ковид-19, или прележале или дошле во контакт со вирусот, меѓутоа тоа не значи дека е постигнат колективен имунитет, изјави за МИА заменик-министерот за здравство, Владимир Рендевски.

Тој посочи дека за тоа дали сме дојдени до колективен имунитет одлучува Комисијата за заразни болести, врз база на анализите. Сепак, појасни Рендевски, најрелевантен параметар се анализите на бројот на новозаболени, починати и хоспитализирани и врз основа на тоа се препорачуваат епидемиолошките мерки.

Во зелена фаза сме моментално, вакцинацијата е столб

– Во поглед на актуелната епидемиолошка состојба и моменталните епидемиолошки мерки се во корелација со одредени варијабли кои се испитуваат во последните шест недели и се предмет на испитување во останатите европски земји. Тоа се бројот на новозаболени, починати и хоспитализирани, односно оптовареноста на здравствениот систем. Врз основа на овие варијабли, постои посебен алгоритам кој го одредува епидемиолошкиот ризик односно епидемиолошката состојба во секоја земја. Врз основа на таа актуелна епидемиолошка состојба постојат предлог епидемиолошки мерки, рече Рендевски.

Тој појасни дека анализите во државава покажуваат дека „во однос на овие три параметри, моментално се наоѓаме во зелена фаза и според тоа се имплементираат соодветни епидемиолошки мерки, кои се во корелација со зелената фаза. Анализите се следат на дневно и на неделно ниво и во зависност од одредено намалување или зголемување на овие параметри така би се планирале и идните епидемиолошки мерки“.

Тој потенцира дека вакцинацијата против ковид-19 е столб за подобрување на имунолошката состојба.

– Затоа вчера започна караванот за вакцинација против ковид-19 и во тој поглед мора да делуваме првенствено на повозрасните пациенти и пациентите со коморбидитети, а понатаму и на останатите пациенти кои се вакцинирани со две дози, а поминал подолг период од три месеци од последното вакцинирање. Практично да се даде и иницијатива за бустер доза кај овие пациенти, вели заменик-министерот за здравство Рендевски.