Комисијата за надзор и одговорност на Претставничкиот дом ги истражува активностите на поранешниот американски државен секретар Џон Кери кој сега е  специјален претставник на американскиот претседател за климатски промени и неговите преговори со кинеските власти.

Ова произлегува од писмото испратено до Џон Кери од шефот на споменатата комисија, Џејмс Комер. „Комитетот ја истражува вашата улога во администрацијата на Бајден и природата на вашите преговори со Кинеската комунистичка партија“, се вели во документот, објавен на веб-страницата на комитетот.

Како што објасни Комер, за одобрување на кандидат да биде специјален претставник на американскиот претседател за климатски промени не е потребно одобрение од Сенатот на Конгресот.

Воедно, Кери на оваа позиција е член на претседателскиот кабинет, а има и овластување да склучува меѓународни договори во име на САД. Според Комер, за време на работата на Конгресот од последната седница (одржана на 3 јануари 2023 година), републиканците веќе побарале информации од Кери за неговата функција. „До денес, не одговоривте на ниту едно од нашите барања. Сепак, продолжувате да се вклучувате во активности кои би можеле да ја поткопаат нашата економска благосостојба, да ги заобиколат овластувањата на Конгресот и да ја загрозат надворешната политика под маската на заштитата на климата. Комитетот бара документи и информации за да се разбере вашата улога и да се обезбеди потребната транспарентност за специјалниот претставник на САД за климатски промени и неговите активности“, се вели во писмото, цитирано во медиумите.