Парите што до сега се собрани во Црвен Крст, (650 илјади евра на двете сметки) стојат на страна и никој не смее да ги чепне без одлука на извршен одбор и без критериуми за поделба, информираше генералниот секретар на Црвениот крст, Саит Саити.

– За да почнеме да трошиме пари мораме да имаме инструмент со кој ќе ја утврдиме потребата на луѓето. Деновиве се спроведуваат проценка и увид , потоа Бирото за судски вештачења ќе направи проценка на штета, која ќе ја споредиме со нашите проценки од терен. Тогаш ние ќе знаеме на кого да ги поделиме средствата. Парите ќе се делат на трансакциска сметка на секој корисник – вели Саити во соопштението испратено до медиумите.

За дилемите околу средствата кои стигаат од странски држави, Саити информира дека досега имаат добиено пет илјади евра од бугарскиот, седум илјади евра од словенечкиот и денеска треба да добијат 10 илјади евра од босанскиот Црвен крст.