Не е исклучено СДСМ да објави неколку кандидати за градоначалници во текот на јули, но генерално тоа ќе биде направено во август, изјави денеска премиерот и лидер на партијата Зоран Заев.

– Значи, генерално крајот на август, но не исклучувам можност и во текот на јули да објавиме неколку кандидати каде што веќе анализите ќе бидат завршени, рече Заев на настан во скопско Волково, Општина Ѓорче Петров.

Според него, најважно во целиот овој период е партијата да направи вистинска селекција на кандидатите затоа што тоа се избори на личности.

– Партиите имаат важност, но многу мала. Самите личности за советнички кандидати – советници, за градоначалнички/ци се доминантно пресудни во самата таа одлука, вели Заев.

Врз основа на Правилник и роковник на СДСМ, одлуките треба да се доносесат на крајот на август, затоа што во првата половина на септември се доставуваат до ДИК.

– Но, ако донесеме и претходно одлуки коишто ќе значат завршени истражувања, завршени анализи, нема што да чекаме и ќе ги објавиме да знаат граѓаните и да имаат доволно време да направат внимателна анализа, за какви личности се работи, нивните предности и слабости и преку тоа да оформат свој став за нивното одлучување, рече Заев.

Премиерот не потврди дека актуелниот градоначалник на Ѓорче Петров Александар Наумовски, повторно ќе биде кандидат за оваа општина, нагласувајќи дека мора и тој да мине низ анализа и истражувања.

– Ние сме социјалдемократи и солидарноста и другарството е важно, но прв приоритет на сите ни е победата. Зошто? Затоа што така победуваат граѓаните. Мораме да направиме анализи и истражувања. Нашите градоначалници се наши фаворити. Секаде го кажувам тоа. Зошто? Заради тоа што сами реализираа многу проекти во период кога имавме покрај локалните избори референдум, претседателски избори, парламентарни избори, пандемијата се случи, сето ова што е сменет лик на општините и на државата е главната причина да даваме поддршка. Но, тоа сме само ние дел од општествениот амбиент. Очекуваме низ анкети граѓаните пред се да ни кажат навистина што тие преферираат и тоа ќе ни биде водилка, а сите можеме да бидеме корисни во форма на кандидати, но и секако извршувајќи и други општествени функции, па дури и враќање во приватните институции, рече Заев.