Денеска на средба со градоначалникот на општина Битола, Тони Коњаноски беше договорено зголемување на платите за 2.806 денари во локалната самоуправа и во јавните претпријатија кои се под нивна ингеренција, информира Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија.

– Мораме да се заблагодариме на раководството на општина Битола и сите директори на јавните претпријатија на разбрирањето коешто го покажаа во делот на платите на работниците коишто се под нивна ингеренција, во делот на зголемените животни трошоци и подобрувањето на социо – економскиот стандард. Ова само по себе покажува дека социјалниот дијалог е се уште жив и функционира во локалната самоуправа со новите раководства, коишто покажуваат значителна грижа и разбирање за работничките права, велат синдикалците.

КСС ја повикува власта, што посокоро и што побрзо да ги следи добрите примери на дел од градоначалниците и раководствата во локалната самоуправа.

– КСС се надева и работи во делот на подобрувањето на работничките права и
зголемувањето на платите, но за жал мораме да констатираме дека на централно ниво овој процес е скоро невозможна мисија. Затоа уште еднаш ја повикуваме власта на разум и транспарентност и да се одважи во исполнување на барањата на работниците во јавниот сектор, велат од КСС.

Синдикатот ги повикува сите пратеници во Собранието да ги прифатат амандманите за платите и помоштта што треба да ја добијат работниците, во спротивно, велат сите тие коишто ќе гласаат против и ќе го сопрат овој процес за нас ќе останат „непријатели на работниците“ и ќе бидат запаметени за урнисување на работничките права.