За една седмица, во периодот од 12 до 19 септември, во четвртиот здравствен регион во северна Грција во кој се вклучени 14 болници, од ковид-19 починале 54 лица и сите биле невакцинирани, јави дописничката на МИА од Атина.

Според официјалните податоци, објавени рано утрово, од конкретниот регион што ги опфаќа болниците од областите Македонија и Тракија, 248 пациенти се хоспитализирани со ковид-19, од кои 81,5 отсто се невакцинирани, 22 пациенти се со кислородна поддршка и сите се невакцинирани, а на Одделите за интензивна нега, приклучени на апарати се 53 пациенти, од кои само двајца се имунизирани, односно 96,2 проценти се невакцинирани.

Во северна Грција, имунизациската покриеност е помала во споредба со други делови во земјата и вакцинирани, со најмалку една доза се меѓу 42 и 52 отсто, во зависност од регионот.