Што претставува маслото од канабис, каква е неговата примена и лекување, за кои болести помага, начинот на дозирање, и дали постои можност од предозирање зборуваа денеска еминентните професори Пол Хорнби од Канада и Роберт Меламед САД.

Професорите попладнево на трибината наслоена како „Коноп 1000 зошто и 1001 затоа“, која се одржа на Школка во Градскиот парк одговараа на сите прашања на граѓаните.

„Целта на настанот е сите заедно да дадат придонес и заеднички да се изнајдат соодветни механизми и решенија за институционални препреки, за достапноста на канабисот, различните начини на употреба, концентрациите и помошта на лица со разни болести и состојби, како и да се надминат некои дилеми околу канабисот, а истовремено и да се зајакне довербата помеѓу пациентите и лекарската фела“, велат од „Зелена алтернатива“.

Од Здружението сметаат дека оваа дебата ќе придонесе за запознавање на јавноста со досегашните искуства од употребата на канабисот и претставува одлична можност за одредување на насоките за во иднина, за градење на заедничка стратегија за усовршување на политиките за медицинската употреба на канабис