АХВ ги олабави мерките поради поволната епидемиолошка состојба со африканската чума

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение со кое се олабавуваат мерките за заштита од африканска чума кај свињите поради поволната епидемиолошка состојба. Според АХВ, се...

Неофицијално поради африканска чума: Црна Гора забрани увоз на свинско месо од делови од Македонија и Србија

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора забрани увоз и транзит на пратки со живи домашни и диви свињи, месо и месни производи од...

Одгледувачите на свињи ќе бараат порадикални мерки за висоризичните фарми

Македонските одгледувачи на свињи ќе бараат порадикални мерки за да се спречи ширењето на африканската свинска чума. Бојан Ѓорѓиевски од Здружението на одледувачи на свињи „Македонско...