Проф. д-р Грозданова: Ако здравствените работници се промотори на невакцинирањето, ако не веруваат во науката, тогаш не би требало да бидат дел од здравството

Би била најсреќна кога свеста кај луѓето се поттикнува индивидуално, но тоа не е случај. И овие мерки кои сега се предлагаат, се носат и во...

Грозданова: Препорака за трета доза е вакцината на „Фајзер“, комбинирањето го зголемува имунолошкиот одговор на ковид-19

Во однос на другите искуства, веќе неколку месеци од летото Обединетите Арапски Емирати и Турција ги комбинираат кинеските вакцини, a како трета ја даваат вакцината на...

Проф. д-р Грозданова: Комбинирање на вакцините против Ковид-19 дава поширок имунолошки одговор, вакцинација со трета доза со Фајзер, по 6 месеци

Причините за помала ефикасност најверојатно вклучуваат опаѓање на имунитет со текот на времето, појавата на Делта варијанта и различниот одговор за повозрасната популација и имуно-компромитираните пациенти,...