Интервју со епидемиологот д-р Драган Даниловски: Вирусот мутираше и стана дел од нас, треба да научиме да живееме со него

Токму така завршија повеќето други пандемии со респираторни вируси. Тие се шират како оган и потоа, на крајот, повеќето луѓе или се вакцинираат или се заразиле и кога населението...

Професор Зоран Матевски: Признавањето на МПЦ-ОА од Вселенската Патријаршија е плод на Преспанскиот договор

„Јавноста треба да знае дека овој чин е еден од плодовите на Преспанскиот договор. Без решавање на македонско-грчкиот спор за името ова немаше ни да се...

Александар Спасеновски: Статусот на МПЦ се интернационализираше и престана да биде ексклузивна надлежност само на СПЦ

„Одлуката на Синодот на Вселенската патријаршија за признавање на нашата црква за канонска е еден од неколкуте поважни настани во најновата државна историја рамен со други...

Интервју со д-р Глигор Тофоски: Само 13 отсто од учениците учеле за заштита од сексуално преносливи болести

Неопходно е да се апелира на користење на редовна контрацепција, скрининг за сексуално преносливи инфекции (СПИ), особено по секој незаштитен сексуален однос и навремен третман на...

Интервју со главниот државен ревизор Максим Ацевски: До обвинителството испративме повеќе ревизорски извештаи и побаравме информација што е преземено

Со главниот државен ревизор Максим Ацевски разговаравме токму во периодот кога се финализираше ревизијата на потрошените средства за владина помош во пандемијата, со која беше утврдено...

Интервју со д-р Александар Станков: Од обдукцискиот наод за Денис Тот може да произлезат многу прашања во судскиот процес

Врз нас се врши огромен притисок од јавноста околу извештајот од обдукцијата. Меѓутоа потребно е да разберете дека се поминати само три недели од настанот и...

На театарските работници им е доста од театарот со наводна грижа за кулурата

Над 100 дипломирани театарски работници, меѓу кои актери, режисери, драматурзи и продуценти, кои со години се невработени ја формираа  иницијативата „Аудиција сега“. Дел од членовите на...

Амбасадорката на Украина Наталија Задоржњук за НоваТВ: Нема да се откажеме, ќе продолжиме да се бориме, се работи за нашиот живот и иднина!

Тешката состојба во Украина е тема во целиот свет, но напливот на вести за воените дејствија ги загуши вестите за обичниот човек кој најмногу страда при...

Учебниците по историја на Балканот ги учат децата да водат апсурдни битки за тоа чие што е

Заедничките историски книги на 13 земји од Југоисточна Европа во периодот од 1998 до 2016 година добија нов дигитален дом на интернет страницата http://www.jointhistory.net/ . Содржините можат да...

ИНТЕРВЈУ Забрчанец: Импресивна е оценката од САД за „Отворен Балкан“, поддршката од граѓаните оди и до 85%

„Отворен Балкан“ во моментов е иницијатива со највисоко ниво на поддршка и препознаеност од страна на граѓаните и меѓу другото претставува и дополнителен придонес кон регионалната...

ИНТЕРВЈУ Беким Емини, директор на Агенцијата за странски инвестиции: Велика Британија и компании од Индија сакаат да инвестираат во С.Македонија

Интересот од потенцијалните инвеститори не запрел, некои планови можеби се пролонгирани, но не и откажани. Наша цел е да создадеме амбиент за динамичен и конкурентен бизнис,...

Новинарот доајен Иван Бојаџиски за Нова ТВ: И по 60 години новинарство не сум подготвен да се откажам од оваа убава професија  

Новинарот Иван Бојаџиски оствари 60 години кариера во новинарството. Работел за повеќе медиуми од земјава, бил дописник на повеќето национални медиуми и медиуми од поранешна СФРЈ,...