Гутереш: Дипломатското решение за Украина нема алтернатива

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш изрази загриженост поради континуираната ескалација на ситуацијата околу Украина и смета дека нема алтернатива за дипломатското решение, изјави...

Гутереш: Вакцинацијата против ковид-19 многу заостанува зад прогнозите на СЗО

Вакцинацијата на светското население против коронавирус драстично заостанува зад предвидените планови на Светската здравствена организација (СЗО), изјави генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш. Минатата есен СЗО...

Новогодишна порака на Гутереш: Сите да се солидаризираме за закрепнување во 2022 година

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН), Антонио Гутереш повика на солидарност и единство за решенија за помош на сите луѓе, наведувајќи дека поддршката за закрепнување треба...

Гутереш апелира: Ситуацијата со мигрантите во Полска да се реши преку меѓународното право

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш смета дека ситуацијата со мигрантите на полско-белоруската граница треба да се реши врз основа на меѓународното право и...

Гутереш предупредува за хуманитарна катастрофа во Авганистан: Секој трет човек не знае од каде ќе добие нареден оброк

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш денеска предупреди на хуманитарна катастрофа во Авганистан и побара помош и солидарност од меѓународната заедница. Во Авганистан се...

Гутереш: Независните медиуми се противотров во пандемијата на лажни вести

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН), Антонио Гутереш повика на поголема заштита на новинарите, нагласувајќи дека тие нудат „противотров“ на пандемијата од дезинформации што ја придружува...

Гутереш: Мора да избегнуваме политика на двојни стандарди

Првиот човек на Обединетите нации вели дека „војната никогаш не е неизбежна, тоа е работа на избор и тоа често производ на лесни и погрешни пресметки“. Но, и „мирот, исто така, никогаш не е неизбежен. Тоа е производ на напорна работа и никогаш не смееме да го земаме здраво за готово“, потенцира Гутереш