Гутереш предупредува за хуманитарна катастрофа во Авганистан: Секој трет човек не знае од каде ќе добие нареден оброк

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш денеска предупреди на хуманитарна катастрофа во Авганистан и побара помош и солидарност од меѓународната заедница. Во Авганистан се...

Гутереш: Независните медиуми се противотров во пандемијата на лажни вести

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН), Антонио Гутереш повика на поголема заштита на новинарите, нагласувајќи дека тие нудат „противотров“ на пандемијата од дезинформации што ја придружува...

Гутереш: Мора да избегнуваме политика на двојни стандарди

Првиот човек на Обединетите нации вели дека „војната никогаш не е неизбежна, тоа е работа на избор и тоа често производ на лесни и погрешни пресметки“. Но, и „мирот, исто така, никогаш не е неизбежен. Тоа е производ на напорна работа и никогаш не смееме да го земаме здраво за готово“, потенцира Гутереш