Институт за македонски јазик

Институтот за македонски јазик ќе го одбележи Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.  На настанот организиран по тој повод најавени се обраќања на директорката...

Трета зимска школа, Весна Мојсова-Чепишевска

Мојсова-Чепишевска: „Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“ – стихот на Шопов ја одразува смислата на Третата зимска школа

„Македонија е судбина на светот, светот е судбина на Македонија“, со овој стих на великанот Ацо Шопов, објавен пред четириесет и три години, директорката на Меѓународниот...

Од сценскиот настап инспириран од стиховите на Ацо Шопов

Сценско оживување на Шопов со уметниците Беговски: Волшебно духовно патување со стиховите на поетот

Стиховите на Ацо Шопов беа оживеани со синоќа во Народниот театар Штип со несекојдневен сценски настан. Овој сценко-музички полифоничен колаж насловен како „Молитви на моето тело“...