ДКСК побара кривично гонење на Драги Рашковски и Мухамед Зеќири за незаконски хонорарни и редовни вработувања

Државната комисијата за спречување на корупцијата на денешната седница донесе одлука да предложи кривично гонење за екс-генералните секретари на Владата Драги Рашковски и Мухамед Зеќири, за...

Ивановска во интервју за НоваТВ: Проблемот со неказнивоста и задоцнетата правда е многу сериозен и е генератор на корупција

„Посериозен пристап кон посочените слабости и спроведување на активностите предвидени во Акцискиот план на Националната стратегија за борба против корупција“, очекува претседателката на Државната комисија за...

Антикорупциска го затвори предметот против Иванов за унапредувањата во Армијата

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на продолжението на 57-та седница денеска донесе одлука за запирање на предметот против поранешниот претседател на држават Ѓорге Иванов...

Антикорупциска: Сѐ уште чекаме одговори од ОЈО за ДУП-от кај Холидеј Ин и за тендерот на ДИК

Обвинителството сѐ уште не ѝ одговорило на Антикорупциската комисија за иницијативите за кривична одговорност за лицата кои учествувале во донесувањето на Деталниот урбанистички план Ц08 за...

Шаќири на средба со Билјана Ивановска од ДКСК: Решени сме да ги завршиме реформите

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири и вицепремиерот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси Љупчо Николовски денеска се сретнаа...

Ивановска: Од новите пратеници ќе бараме да донесат Закон за потекло на имотот

Оној кој се стекнува со имот, не секогаш го запишува на свое име. Од новите пратеници ќе бараме да донесат Закон за потекло на имотот, изјави претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата, Билјана Ивановска во интервју за „Слободен печат“

Ивановска: Законот не ослободува од одговорност злоупотреба на позиција во вонредна состојба

Директорката на Државната Комисија за спречување на корупција во интервју за МИА порачува дека е потребна повисока свест за прекин на опасната спирала на корупција, а доколку се најдат во таква немила состојба, граѓаните да не бидат неми набљудувачи на коруптивно однесување мислејќи дека тоа не ги допира

ДКСК: Наводите за номинирање на Дескоска во Венецијанската комисија се неосновани

Според правилата на Советот на Европа и Венецијанската комисија, членовите не ја претставуваат ниту земјата, ниту институцијата во која работат, туку делуваат исклучиво во свое име, а согласно правилата за спречување судир на интереси, не учествуваат во расправата и одлучувањето за прашања кои се однесуваат на државата од која се номинирани, истакна претседателката на Државната Комисија за спречување корупција, Билјана Ивановска

Ивановска: Јавното обвинителство сè уште работи под притисок

Во тој контекст, претседателката на Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) наведе две причини - првата е што за некои предмети сè уште нема одговори, а втората е дека за некои предмети, пак, се добиваат многу брзи одговори што според неа упатува на различни нарачки