Знаменачкова за НоваТВ: Руската агресија го обнови интересот за проширувањето на ЕУ

Борјан Јовановски Во декември се одржува последниот Европски Совет под претседaтелство на Чешката Република. Чешкото претседателство има амбиции за интензивирање на процесот на проширувањето. Ќе успеат...

Јана Јузова тинк тенк Чешка: Во процесот на проширување на ЕУ гледаме конкретни чекори за интеграција на Западен Балкан

Борјан Јовановски  Интензивните разговори за проширување на Европската унија во изминативе месеци, водат кон тоа дека полека но сигурно можат да се очекуваат и конкретни резултати....

Чешкото претседателство на ЕУ бара нова динамика во процесот на проширувањето  

Пишува: БОРЈАН ЈОВАНОВСКИ   Чесите ги интензивираат своите активности за заокружување на нивнот шестмесечен мандат како претседавачи на ЕУ. Им остануваат уште два месеца да дојдат...

Ковачевски – Лудва: Иницијативата Отворен Балкан води кон унапредување на односите помеѓу државите во регионот

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се сретна со Јарослав Лудва, новоименуван амбасадор на Чешката Република во нашата држава. На состанокот било пренесено...

Падна владата на Чешка: Премиерот Андреј Бабиш поднесе оставка по поразот на изборите

Владата на Андреј Бабиш, по исходот на парламентарните избори, поднесе оставка, но останува да управува со земјата додека победниците – коалицијата на конзервативци, демохристијани и либерали...

Томан: Преговорите со Северна Македонија да почнат што е можно побрзо, ги поддржуваме сите вклучени во разговорите за изнаоѓање решение

Одлуката за почеток на преговори веќе е донесена од страна на Советот на ЕУ, и сега треба да дојдеме до решение за усвојување на Преговарачката рамка,...