Половина век македонски анимиран филм, по “златното доба“ повторно свежа аниматорска сцена

Годинава се навршуваат точно 50-тина години од „Ембрио №. M“ на Петар Глигоровски, првиот македонски анимиран филм. Глигоровски, заедно со Дарко Марковиќ и Боро Пејчинов и...

Друштво на филмски работници: Манчевски врши атак на домашната кинематографија

Ургентното префрлување на рата за проекти и директна финансиска помош за независните филмски работници беше интервентно со цел да се помогне и одржи кревката македонска кинематографија...