УЈП: ВМРО-ДПМНЕ со долг од 22,8 милиона денари кон „Полиестердеј“, а „Полиестердеј“ кон „Монт“ 17 милиони

Од УЈП велат дека ВМРО-ДПМНЕ за претседателските избори во 2019 година склучила договор со „Полиестердеј“ за 1,3 милиони парчиња рекламен изборен материјал (маички, капчиња, запалки, пенкала, итн.) во врдност од 34.362.612 милиони денари. Од седумте фактури што ги испратила фирмата, ВМРО-ДПМНЕ платила само 11.509.796 милиони денари и останале должни 22.852.816 денари. Согласно договорот, средствата требало да бидат исплатени во рок од 60 дена по испорака на материјалот, што значи дека исплатата требало да заврши до јули оваа година. За реализација на договорот кон ВМРО-ДПМНЕ, „Полиестердеј“ врши нарачка од шпанска компанија „Горфактори“ и од македонската „Монт“ која е фирма ќерка на „Орка Холдинг“

Проекции на Светска банка за Северна Македонија: Раст на економијата, но и на инфлацијата

Акцент на економските реформи и стабилизирање на јавните финансии. Ова се препораките на Светската банка за Северна Македонија за забрзување на процесот за интегрирање во Европската Унија (ЕУ), откако е решен деценискиот спор за името со Грција

Владата за три години планира да се задолжи 1,7 милијарди евра

Владата во наредните три години планира да се задолжи за 1,7 милијарди евра,а во исто време треба да врати долг од близу една милијарда евра, покажува најновата фискална стратегија на Министерството за финансии

Што е еврообврзница, колку веќе должиме и кога и како ќе враќаме

Пишува: Владимир Петрески Задолжувањата на власта постојано растат, јавниот долг постојано расте, каматите на долговите постојано растат, буџетскиот дефицит постојано расте. И што имаме од тоа?...