Евростат: Инфлацијата во еврозоната во јануари се намалува трет месец по ред, храната и натаму скапа

Инфлацијата во еврозоната се намалува трет месец по ред во јануари, покажуваат прелиминарните податоци на Евростат (Европски статистички податоци) објавени во средата. Инфлацијата во дваесетте земји...

Коперникус: Температурите во Европа пораснале повеќе од двојно од глобалниот просек во последните 30 години 

Минатото лето беше најтопло во Европа откако се води евиденција во 1979 година, соопшти Службата за климатски промени на ЕУ Коперникус. Целата 2022 година беше втората најтопла година, после 2020 година. На многу...

Претпазлив поглед кон иднината

Светот, САД и Европа во пресвртната 2022 година (snapshots)… Пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Најголем дел од експертите и креаторите на јавното мислење во светот веќе излегоа со...