Моја Европа: Неопходно е спротиставување на корумпираните балкански елити

Официјална политика на ЕУ од 2003. година е членство на Западен Балкан во ЕУ. Германија заговара процес на проширување. Но, каде сме денес, речиси 20 години по самитот во Солун и среде пандемијата на коронавирус? - Време е да се признае дека неолибералната трансформација на Балкан доживеа неуспех, пишува Гудрун Штајнакер која меѓу 1976. и 2016. поминала 13 години на Западен Балкан, на крајот како германска амбасадорка во Северна Македонија и во Црна Гора

Ковид-19 пандемија: Стапката на смртност опаѓа, европските акции растат

Акциите на холандската компанија „Филипс“ на денешното утринско тргување пораснаа за 2,7 отсто, додека на францускиот конгломерат „Вивенди“ за 4,5 отсто. Паневропскиот STOKS 600 индекс, утрово во 7:01, забележа скок за 0,4 отсто, откако во петокот беше „заклучен“ со највисок двонеделен процентен раст од 2015 година, пренесува агенцијата „Ројтерс“

Коронавирусот уби повеќе њујорчани од нападите на 11 септември

Бројот на жртвите од Ковид-19 во Њујорк се искачи на 3,200, надминувајќи го бројот на убиени во терористичките напади од 11 септември 2001. Бројот на заразени расте низ светот, но надежите се дека пикот е блиску

Борба за најдобра корона-апликација

Моментно како апликација со најголеми шанси да стане официјална се смета еден европски заеднички проект, кој би требало да функционира врз основа на блутут технологија. На овој проект во меѓувреме се ангажирани околу 130 експерти, а тој го носи името ПЕПП-ТП (Pan European Privacy-Protecting Proximity Tracing). Слично функционира и успешната апликација од Сингапур, „Trace-Together". Но, во европскиот проект свесно се дистанцираат од неа, мобилните телефони во европскиот модел, за разлика од апликацијата „Trace Together" - не се поврзуваат, го објаснува Вигенд принципот на европската апликација. Во Сингапур освен тоа мора да се даде бројот на телефонот