Ване Цветанов ѝ честита на Владата на Ковачевски за битката против перењето пари – на ред е Законот за ревизија

Носењето на ваквиот пакет ЕУ закони е доказ дека нашата Влада веќе реагира на заклучоците од комисиите со Република Бугарија, каде што еден од заклучоците беше...

Бесими: Не се предвидени нови даноци, Буџетот за 2022 е проектиран на постојниот даночен систем

Буџетот за 2022 година е проектиран на постојниот даночен систем и не се предвидени нови даноци или даночни оптоварувања за граѓаните, изјави денеска министерот за финансии...

ММФ ги поздрави добрите економски политики: Мерките помогнаа да се задржи вработеноста

„Економското опоравување се очекува да продолжи во 2022 година, кое ќе биде движено од силната домашна побарувачка. Силната поддршка преку политиките го ублажи влијанието од пандемијата...

Извештај на СЗО: Речиси 10 отсто од населението во Македонија во 2018 година било без здравствено осигурување, приватните плаќања осиромашиле четири отсто од домаќинствата

Речиси десет отсто од населението во земјава во 2018 година немало здравствено осигурување, што упатува на заклучок дека тие лица имале право на задолжителна закцинација и...

Бесими: МФ ги продолжи напорите за подобрување на транспарентноста во управувањето со јавните финансии

Министерот за финансии Фатмир Бесими во врска со објавениот Извештај на Европската комисија за напредокот на Северна Македонија, истакна дека Министерството продолжува со напорите за подобрување...

МФ: Северна Македонија дел од историскиот договор за корпоративна даночна реформа, се очекуваат повеќе приходи

Земјите во развој ќе добијат нови даночни права што ќе им овозможат да остварат повеќе даночни приходи од најголемите и најпрофитабилните компании, вклучувајќи ги и високо...

СЕФФ прераснува во форум на размена на идеи – Препораките од Конференцијата, прифатени од Владата, ќе се преточуваат во стратешките документи

Препораките за забрзување на растот, фискална консолидација на среден рок, добро владеење и социјална кохезија, развој на човечкиот капитал, намалување на неформалната економија и др., а...

Јелен: Министерството за финансии на САД може да остане без пари до 18 октомври доколку не се зголеми лимитот за долгот

По тој датум, трезорот ќе остане со многу ограничени ресурси кои брзо ќе се исцрпат. Неизвесно е дали ќе можеме да продолжиме да ги исполнуваме сите национални обврски...

Бесими: Двојно зголемување на економскиот раст со Планот за финансирање забрзан раст

Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска оствари средби со претставници на Стопанската комора на Северна Македонија, Сојузот на стопански комори на Македонија, Стопанската комора на Северозападна...

МФ: Советот за развој на пазарот на капитал усвои концепт за подготовка на Стратегијата за либерализација и развој на финансиските пазари

Подготовка на Стратегија за либерализација и развој на финансиските пазари и прашањето околу регулацијата на употреба на криптосредствата беа главните теми на кои се дискутираше на...

Ковачевски: Финански стимул за граѓаните и стопанството сè до целосно заздравување на економијата

Заменик министерот за финасии Димитар Ковачевски, кој се обрати пред гласањето за ребаланост, истакна дека клучни приоритети остануваат здравјето на граѓаните, здрава економија и здрави финансии....