Владата расправаше за поголема финансиска автономија на општините

Владата на денешната тематска седница посветена на процесот на институционална децентрализација ги разгледа и усвои Дополнувањата на Информацијата за унапредување на процесот на фискална децентрализација, вклучувајќи...

Северна Македонија со напредок во отчетноста и управувањето со јавните финансии

Северна Македонија бележи напредок во спроведуњето на реформата на јавната администрација во полето на отчетноста и транспарентноста, како и управувањето со јавните финансии. Ова го покажуваат...

Заев од Тирана: Инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан е за долгорочно закрепнување

Економскиот и инвестициски план на Европската Унија (ЕУ) за Западен Балкан го поддржува долгорочното економско закрепнување на регионот, истовремено поттикнувајќи регионална интеграција. Имплементацијата на Планот ќе...

Бесими најави Зелени обврзници: Ќе се користат за инвестициски проекти или за зелен развој

За разлика од постојните обврзници, зелените обврзници ќе се користат само за инвестициски проекти или за зелен развој и ќе бидат за капитални расходи од една...

Финансии: Македонија со нови 180 милиони евра ќе ја надминува корона-кризата

Министерството за финансии попладнево соопшти дека се обезбедени нови 180 милиони евра финансиска поддршка за надминување на кризата предизвикана од коронавирусот, од кои 80 милиони евра...